ISO 45001

ایزو ۴۵۰۰۱ در اکتبر ۲۰۱۳ در در سازمان جهانی ایزو پیشنهاد شد. کمیته ISO / PC 283 که در سال ۲۰۱۳ ایجاد شد، مستقیما مسئولیت فرآیند استاندارد‌سازی استاندارد را داشت. حداقل ۷۰ کشور به روند پیش‌نویس کمک کرده‌اند.

آماده‌سازی و کمیته کار تا دسامبر ۲۰۱۵ ادامه داشت. از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۱۷، پیش‌نویس اول موفق به کسب موافقت کافی از اعضای ایزو نشد و در پیش‌نویس دوم اصلاحات لازم انجام شد در نهایت این استاندارد در تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۱۸ منتشر شد.

ایزو ۴۵۰۰۱ برای جایگزینی OHSAS 18001 تا سه سال پس از انتشار آن تنظیم شده است. این سیستم از استاندارد سیستم مدیریت استاندارد برای ادغام ساده با دیگر استانداردهای سیستم مدیریت مانند ISO 9001 و ISO 14001 استفاده می‌کند. انجمن بین‌المللی اعتباربخشی الزامات لازم برای مهاجرت از OHSAS 18001  به ISO 45001 را منتشر کرده است.

استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ استانداردی تخصصی ویژه مدیریت بهداشت و ایمنی شغلی است که توسط سازمان جهانی استانداردسازی (ISO)  تدوین شده است و امکان صدور گواهینامه ایزو برای آن مقدور است.
استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ برای اولین در سال ۲۰۱۸ منتشر گردید و به عنوانی ابزاری توسعه یافته و کارا برای کاهش و پیشگیری از حوادث شغلی به شدت مورد استقبال بنگاه‌های اقتصادی به ویژه پیمانکاران و واحدهای صنعتی قرارگرفت.

گواهینامه ایزو ۴۵۰۰۱ با رعایت الزامات استاندارد موجب کاهش خطرات و حوادث ناشی از کار  می‌شود و تائیدیه‌ای است که پس از پیاده‌سازی موفقیت‌آمیز الزامات دریافت می‌کنید. 

تدوین استاندارد ISO 45001 و ارتباط با سایر استانداردها

استاندارد ISO 45001 شامل الزامات و دستورالعمل‌هایی است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا این بار را با ایجاد چارچوبی برای بهبود ایمنی کارکنان، کاهش خطرات در محیط کاری و ایجاد شرایط بهتر و ایمن‌تر کار، در سراسر جهان اقدام کنند.

این استاندارد در حال حاضر توسط کمیته کارشناسان بهداشت و ایمنی حرفه‌ای توسعه می‌یابد و از سایر سیستم‌های مدیریت عمومی مانند ISO 14001 و ISO 9001 پیروی می‌کند.

استاندارد ISO 45001 دیگر استانداردهای بین‌المللی در این زمینه مانند OHSAS 18001، دستورالعمل‌های سازمان بین‌المللی کارILO-OSH ، استانداردهای مختلف ملی و استانداردهای بین‌المللی کار و استاندارد بین‌المللی کنوانسیون‌های بین‌المللی را شامل می‌شود.

ارتباط ایزو ۴۵۰۰۱ و OHSAS 18001

تا پیش از نگارش استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ سازمان بین‌المللی ایزو استانداری ویژه مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه‌ای تدوین نکرده بود. شاید بگویید که OHSAS 18001 که در سری IMS نیز مورد استفاده قرار می گیرد به این موضوع می پردازد اما قابل توجه است که استاندارد OHSAS 18001 را سازمان بین المللی ISO تدوین نکرده است.

استاندارد OHSAS 18001 به دلیل عدم وجود استانداری ویژه ایمنی و بهداشت شغلی توسط انستیتو استاندارد بریتانیا (BSI) تدوین و ارائه گردید. حال با توجه به اینکه استاندارد ایزو ۴۵۰۰۱ نگارش و آماده ارائه است احتمال داده می‌شود که زین پس به جای OHSAS 18001 الزامات ISO 45001 مورد اجرا قرار گیرند